کنجد ماده غذایی کلسیم دار
کنجد ماده غذایی کلسیم دار
کُنجِد که سمسم و جلجلان هم نامیده میشود، گیاهی است از رده دولپهایهای پیوسته گلبرگ که سردسته تیره کنجدها است. این گیاه یک سالهاست و ارتفاعش بالغ بر یک متر است. قسمت فوقانی ساقهاش پوشیده از کرک است ولی قسمتهای تحتانی آن عاری از کرک است. برگهایش در قسمت قاعده بهطور متناوب و در قسمتهای انتهایی ساقه بهطور متقابل قرار گرفتهاست و پهنک برگها بیضوی و دراز و نوک تیز است و در قسمت قاعده ساقه پهنتر از قسمت انتهایی است. گلهای آن که بهطور منفرد و در کناره برگهای قسمت انتهایی ساقه قرار دارد، شامل قطعات پنج تایی به هم پیوستهاست و تعداد پرچمها ۴ عدد است. میوهاش کپسولی و محتوی دانههای کوچک مسطح و بیضوی است. دانههای کنجد به سبب دارا بودن روغن قابل استخراج تنها قسمت مورد استفاده گیاه است. کنجد همانند زرشک از گیاهان سودآور و استراتژیک برای کشت در دورههای خشکسالی است.
دانههای کنجد به طعم دلپذیر و بافت ظریف و جالبی که به بسیاری از غذاها (از جمله نانها و شیرینیها) میدهند، معروف هستند. شاید ندانید یک قاشق سوپخوری از این دانههای ریز، ۸۸ میلیگرم کلسیم مؤثر بدن را تأمین میکند. دانههای کنجد همچنین منبع بادوامی از مواد مغذی و معدنی دیگر از جمله مس، منگنز، آهن و فیبر هستند. حتما روشهای جدید استفاده از دانههای کنجد را در آشپزی امتحان کنید.
ارزش غذایی یک وعدهی معمولی (یک قاشق سوپخوری): ۸۸ میلیگرم کلسیم (۹٪ ارزش روزانه)، ۵۲ کالری