قهوه ضد آلزایمر؟
قهوه ضد آلزایمر؟
قَهوه نوعی نوشیدنی رایج است که از دانههای بوداده و آسیابشدهٔ گیاه قهوه به دست میآید. گیاه قهوه بومی مناطق نیمهگرمسیری آفریقا و برخی از جزایر جنوب و جنوب شرق آسیا است، این گیاه از آفریقا به سایر نقاط جهان پراکنده شد و در حال حاضر در بیش از ۷۰ کشور کشت میشود که در درجهٔ اول مناطق استوایی آمریکا، جنوب شرقی آسیا، هند و آفریقاست، هنگام رسیدن میوهٔ گیاه قهوه، دانههای قهوه را برداشت و فرآوری میکنند. دانههای قهوهٔ خشک شده به درجات مختلف برشته میشوند، بسته به عطر و طعم مورد نظر، درجهبندیهای مختلفی برای این محصول در نظر گرفته شدهاست، قهوه کمی اسیدی است و میتواند به علت داشتن کافئین بالا موجب تحریک انسان گردد.
بوعلی سینا قهوه را به منظور تحریک بیماران افسرده، مورد استفاده قرار دادهاست.
دانههایی که شما دم میکنید از دانههای کوچک شده درخت قهوه است که بعد از جداسازی از درخت به شکلی که ما میبینیم در میآید.
قسمت روکش خارجی آن “Exocarp”، لایه زیرین آن “Mesocarp” به نازکی کاغذ و در لایه داخلی “parenchyma” نام دارد.
همانطور که در عکس مشاهده میکنید هسته قهوه از دو بخش تشکیل شده که در کنار هم قرار میگیرند و روی هر کدام را لایهای پوشاندهاست که اسم زیستمحیطی آن “spermoderm”نام دارد اما بهطور کلی در سیستم بازار جهانی به «لایه نقره ای» مشهور است.
قهوه در زمان صفویه جای خود را در میان نوشیدنیهای روزانه ایرانیها باز کرد و نمونهای است از ورود ایران به شبکه اقتصادی جهانی آن دوران. تا قرن نوزدهم که چای به نوشیدنی غالب مردم تبدیل شد. (هنوز در ایران کلمهٔ قهوه خانه حتی به مکانهایی که در آن چای سرو میشود هم گفته میشود که نشان میدهد قهوه در ایران متداولتر از چای بوده یا قبل از ورود چای، پای خود را به ایران باز کرده) همچنان این ماده سیاه و تلخ بسته به منطقهٔ جغرافیایی و طبقهٔ اجتماعی دوستداران خود را داشت. امروزه نوشیدن انواع قهوه از جمله قهوه فرانسه، اسپرسو، کاپوچینو و قهوه فوری و شیر قهوه طرفداران زیادی پیدا کرده. البته قهوه ترک بهخاطر محبوبیت میان ایرانیان ارمنی از گذشته در میان مردم رایج بوده و بهواسطه فال قهوه جایگاه خاص خود را داشته. قهوه از قرن نهم میلادی در ایران نوشیده میشد.
صوفیها با کمک نوشیدن قهوه میتوانستند خود را برای انجام مراسم مذهبی بیدار نگه دارند. در دوران صفوی بود که قهوهخانهها بهعنوان مکانهایی برای تجمع شاعران و هنرمندان در ایران رواج پیدا کرد. در سال ۱۶۶۴ کاشف الدین یک داروشناس صفوی، یک رساله در مورد ارزشها و خصوصیات قهوه به شاه عباس دوم تقدیم کرد. تاریخ فرهنگ نوشیدن چای در ایران تنها از انتهای قرن پانزدهم شروع شد. از آنجایی که کشورهای تولید کنند قهوه مسافت زیادی تا ایران داشتند، حمل و نقل قهوه به ایران مشکلات بسیار داشت، ولی نزدیکی تولیدکنندههای عمده چای نظیر چین به جاده اصلی تجارت آن زمان یعنی جاده ابریشم سبب شد که تجارت و حمل و نقل چای با سهولت بیشتری در ایران صورت بگیرد.
فواید
- به دلیل خاصیت نشاطبخشی قهوه، ضد افسردگی است.
- نوشیدن یک فنجان قهوه در بسیاری از مواقع سردرد را برطرف میکند.
- تحقیقات ۹ ساله دانشمندان ژاپنی نشان میدهد مصرف منظم قهوه به دلیل دارا بودن اسید کلروژونیک، خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۴۹ درصد و مصرف نامنظم قهوه میتواند خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۲۹ درصد کاهش دهد.
- محققان هلندی به این نتیجه رسیدند که نوشیدن یک فنجان قهوه در طی روز خطر ابتلاء به دیابت را کاهش میدهد. زیرا ترکیبات موجود در قهوه از جمله منیزیم و پتاسیم به سوخت و ساز قند در بدن کمک میکند.
- بوییدن دانههای قهوه میتواند باعث بازگشت اشتهای از دست رفته پس از آشپزی شود. مولکولهای قهوه با حرکات جنبشی خاص خود باعث جدا شدن مولکولهای غذا از گیرندههای بویایی بینی و بدین ترتیب باعث بازگشت اشتها میشود. این دو محقق همچنین این روش را جهت افزایش سلامتی حیوانات در موسسههای تحقیقاتی پیشنهاد کردهاند.
- طبق آخرین تحقیقات دانشمندان، مصرف مکرر قهوه در طول ماه، با کاهش خطر ابتلاء به بیماری کلانژیت (بیماری کبد) همراه است.
- قهوه حاوی پروتئینی است که دارای اثری مشابه مورفین بوده و از خاصیت ضد درد و آرامبخشی برخوردار است. برخی از این پروتئینها مشابه پروتئینهای انسانی است. در آزمایشهای صورت گرفته بر روی موشهای آزمایشگاهی مشخص شد که اثرات تسکیندهنده پروتئینهای موسوم به opioid peptides از دوام بیشتری برخوردار بوده و با عوارض جانبی همراه نیست.
- محققان ایتالیایی با مطالعه بر روی یک هزار و ۴۰۰ بزرگسال این کشور دریافتند که عادت مصرف کم قهوه برای حفظ سلامت مغز مفید است.
- دارای خاصیت انرژی بخشی و اشتیاق آفرینی است.
- دارای نقش کمکی در چربی سوزی
- افزایش تحرکات فیزیکی
- ارزش غذایی بالا
- ضد آلزایمر
- ضد پارکینسون
- خواص مراقبتی بر روی کبد
- مقابله با برخی از سرطان ها
- قابلیت کاستن سکته قلبی و برخی دیگر از بیماریهای قلب
- افزایش طول عمر
- قهوه محرک است و هضم را آسان میکند
- تب بر است مخصوصاً تبهای نوبهای را برطرف میکند
- به بدن نیروی کاذب میدهد
- سردرد را برطرف میکند
- مسمومیتهای ناشی از مصرف الکل زیاد را درمان میکند
- برای برطرف کردن یرقان مفید است
- ادرارآور است
- در درمان سرفهای که با بلغم همراه باشد مؤثر است
- دردهای عصبی را درمان میکند
- در درمان سیاه سرفه مفید است
- ضد عفونیکننده است
- گرد قهوه برای سوختگیها مفید است
- قهوه ضد افسردگی است
- مقاومت ورزشکاران را زیاد میکند
- برونشها را باز میکند برای مبتلایان به بیماری آسم مفید است
- برای برطرف کردن تب یونجه مفید است
- از کرم خوردگی دندان جلوگیری میکند
مضرات
- سینوزیت و عفونت مخاطی: قهوه به دلیل داشتن کافئین زیاد ادرارآور است و مایعات بدن را دفع میکند، از اینرو غلظت مخاطی سینوسها را بالا برده و غدد ترشحی را میبندد که باعث التهاب و زمینهساز رشد باکتریها میشود، بنابراین در تشدید بیماری سینوزیت بسیار مؤثر است.
- سنگ کلیه: خوردن قهوه به صورت زیاد باعث دفع کلسیم از بدن و در نتیجه رسوب کردن آن در کلیهها و ایجاد سنگ کلیه میشود، بنابراین افراط در آن میتواند برای کلیهها مضر و سنگساز باشد. گرچه مبتلایان به سنگ کلیه باید خوردن قهوه را به کمتر از دو فنجان در روز کاهش دهند.
- افزایش فشار خون: قهوه باعث افزایش فشار خون میشود و افراد مبتلا به پرفشاری خون در برابر آن آسیب پذیرترند.
- برهمزدن سلامت خواب: قهوه سلامت خواب را برهم میزند و تا حد چشمگیری بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر میگذارد. بهتر است ۴ تا ۶ ساعت قبل از خواب قهوه مصرف نشود.
- نفخ و سنگینی معده: خوردن قهوه بلافاصله بعد از غذا به دلیل نفخآوری معده را سنگین میکند و موجب رودل کردن میشود.تأثیر قهوه در لاغر شدنیکی از بهترین و مؤثرترین خوراکیهای که در کاهش وزن بسیار مفید میباشد قهوه میباشد مواد موجود در قهوه باعث افزایش سوخت وساز بدن میشود و به نوعی میتوان گفت باعث چربی سوز اطراف ناحیه شکم میشود و با قرار دادن قهوه در برنامه روزانه میتوانید کاهش وزن را به سرعت مشاهده کنید.
کارشناسان توصیه میکنند مصرف روزانه قهوه باعث میشود تا ۴۰٪ ابتلا به بیماری سرطان کبد را نیز کاهش داد و به نوعی میتوان گفت که خاصیت ضد سرطانی دارد.
برای لاغر شدن سریع میتوان پودر قهوه سبز را با عسل یا آب جوش ترکیب کرده و به صورت ناشتا میل کرد.