کاربر مهمان، خوش آمدید.  ورود به پنل کاربریثبت نام

مشاغل صنعت و صنایع ایران

پورتال ثبت و تبادل اطلاعات صنایع ایران و مشاغل وابسته

صنعت و صنایع
به پورتال تخصصی و حرفه ای ثبت و تبادل اطلاعات صنایع ایران و مشاغل وابسته خوش آمدید
شما هم به جامعه بزرگ صنعت و صنایع ایران بپیوندید...

آیا قابلمه سرامیکی خوب است؟

منتشره شده در یکشنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۷

آیا قابلمه سرامیکی خوب است؟

اگر چه از ظروف سرامیکی به عنوان یک جانشین مناسب برای ظروف بحث بر انگیز مذکور یا می شود، اما با این حال برخی ظروف سرامیکی نیز دارای مقادیری از فلزات سنگینی هستند که ممکن است برای سلامتی انسان مضر باشد. قبل از انتخاب ظروف سرامیکی به خصوص ظروف مربوط به پخت و پز مانند قابلمه سرامیکی، بسیار مهم است که از خطرات و ریسک های احتمالی آن برای سلامتی آگاه باشید و آن ها را به عنوان عاملی مهم در تصمیم گیری خود در نظر گیرید.

ظروف سرامیکی چیست؟

ظروف سرامیکی عمدتا به دو دسته تقسیم می شوند:

ظروف سرامیکی سفید

ظروف با روکش سرامیکی

ظروف با روکش سرامیکی نچسب:

مدت زمان زیادی نمی گذرد که ظروف با روکش سرامیکی به لیست ظروف پخت و پز نچسب اضافه شده اند. این نوع ظروف بدنه ای از جنس فلز دارند و روی سطح آن ها لایه ای از سرامیک به عنوان روکش به کار رفته است. قطعه ی فلزی ظرف معمولا از جنس آلومینیم می باشد چرا که می تواند به خوبی گرما را انتقال دهد. البته ظروف چدن با روکش سرامیک نیز رایج می باشند. یکی از مزایای این گونه ظروف با روکش سرامیک این است که سطح نچسب آن ها بر خلاف تفلون عاری از مواد سمی می باشد. این سطح سرامیکی همچنین از نفوذ عناصر فلزی موجود در بدنه ظرف به داخل غذا جلوگیری می نماید.

مضرات استفاده از ظروف سرامیکی

بر خلاف ظروف تماما فلزی، موادی که در تهیه ی ظروف با روکش سرامیکی به کار می رود حساس تر هستند و به همین دلیل باید در هنگام استفاده از آن ها باید بسیار دقیق و با احتیاط عمل شود. در غیر این صورت سطح داخلی و روکش سرامیکی ظرف به مرور زمان کیفیت خود را از دست خواهد داد. در مجموع می توان گفت تمام ظروف دارای روکش سرامیکی صرف نظر از برند آن ها به مرور زمان دچار افت کیفیت می شوند، ولی در صورت استفاده ی صحیح عمر مفید آن ها بین ۳ تا ۵ سال تخمین زده می شود و در این مدت ریسک و خطری برای سلامتی شما وجود نخواهد داشت. اما پس از گذشت زمان و از بین رفتن یا مخدوش شدن روکش سرامیکی به دلیل استفاده ی نادرست و شست و شو به وسیله برس های زبر و زمخت، عناصر و مواد سمی موجود در بدنه ی فلزی می توانند به مواد غذایی نفوذ کنند. جالب است بدانید که تولید کنندگان برای مقابله با این مشکل از لایه های سرامیکی بیشتری برای پوشاندن سطح ظروف استفاده می کنند تا دوام و ماندگاری بیشتری برای آن ها به ارمغان آورند. بدیهی است که در طول سال های اخیر این گونه ظروف از لحاظ کیفیت بسیار پیشرفت کرده اند و نسبت به نمونه های اولیه بهبود های چشمگیری داشته اند.

چگونه از خطرات ناشی از فلزات سنگین در امان باشیم؟

کسانی که در اندیشه ی خرید ظروف سرامیکی هستند باید از سالم و بی خطر بودن آن ها اطمینان حاصل کنند. شما می توانید با رعایت نکات زیر خود را از خطرات احتمالی دور نگاه دارید:

ظروف سرامیکی اصل

از خرید سرویس قابلمه سرامیکی با قیمت فوق العاده پایین و مشکوک صرف نظر کنید. این گونه ظروف از دوام بالایی برخوردار نیستند و روکش سرامیکی آن ها به شدت نازک می باشد. بنابراین در مقایسه با نمونه های گران تر دارای روکش ضخیم بسیار زودتر فرسوده شده و کیفیت خود را از دست می دهند. پس از این افت کیفیت و از دست رفتن روکش خطرات ناشی از عناصر فلزات سنگین چندین برابر خواهد شد.

قبل از انتخاب و تکمیل خرید خود تمام برچسب های روی محصول را مطالعه کرده و در صورت نیاز سوال های خود را برای فروشنده مطرح نمایید.

در هنگام خرید ظروف سرامیکی از سالم بودن روکش و عدم وجود خراش در قسمت داخلی آن اطمینان حاصل کنید.

ظروف صد در صد سرامیکی

برای تهیه این نوع ظروف سرامیکی خاک رس و آب را با هم مخلوط کرده و آن ها را داخل قالبی که از قبل آماده شده می ریزند. این قالب ها که سختی و مقاومت آن ها نتیجه حرارات دیدن طولانی مدت در اجاق های مخصوص می باشد، شکل مورد انتظار را به ظرف می دهند.

ظروف سرامیکی ضد خش

نقطه ضعف اساسی ظروف سرامیکی نوع اول (فقط دارای روکشی از سرامیک بودند) این بود که لایه ی سرامیکی روی سطح آن ها به آسانی در برابر خراش ها و ضربه ها تسلیم شده و می شکست. این مشکل به خصوص در ظروف ارزان تر به شدت نمایان بود. به هر حال این مشکل نیز با استفاده از تکنیک های جدید تولید ظروف سرامیکی برطرف شد. روش هایی که اساس آن ها خاک رس بوده و در مقابل خراش ها نیز مقاوم می باشند. نمونه هایی از این گونه ظروف جدید حتی می توانند برای سال ها مورد استفاده قرار گرفته و کیفیت خود را حفظ نمایند.

معایب ظرف سرامیکی

به طور کلی ظروفی که تنها از خاک رس تهیه شده اند و روی آن ها لعابی به کار نرفته است در هنگام طبخ غذا واکنشی از خود نشان نمی دهند و عاری از هرگونه مواد سمی و مضر می باشند. جالب است بدانید که از این گونه ظروف به عنوان ایمن ترین گزینه برای پخت و سرو مواد غذایی یاد می شود.

عوارض ظروف سرامیک

لعاب روی ظروف سرامیکی علاوه بر ایجاد مقاومت بالا و سطحی صیقلی و درخشان، از ورود رطوبت به داخل ظرف نیز جلوگیری می کند. برخی مواد اولیه به کار رفته در تولید لعاب ها همچون فلز سرب و کادمیم برای سلامتی انسان مضر هستند. این فلزات سنگین در طول پخت، سرو و نگهداری غذا ترشح شده و به غذای درون ظرف نفوذ می کنند. تحقیقات نشان می دهد میزان ترشح این نوع فلزات در افزایش حرارت و طبخ غذاهای با خاصیت اسیدی افزایش می یابد.

فلز سرب در بدن انسان ذخیره شده و به مرور زمان خطرات و مشکلات جدی برای سلامتی انسان به وجود می آورند. بر اساس برخی مطالعات استفاده ی مداوم و پیوسته از ظروف سرامیکی مذکور منجر به مصمومیت ناشی از سرب خواهد شد که برای سلامتی کودکان یک مشکل اساسی و جدی به شمار می رود.

راهنمای خرید و استفاده از ظروف سرامیکی

قبل از خرید ظروف سرامیکی دارای لعاب محافظ همیشه به گواهینامه های ایمنی صادر شده برای محصول دقت نمایید. علاوه بر آن مطمئن شوید که دستورالعمل های ارائه شده توسط تولید کننده جهت استفاده و نگهداری از این گونه ظروف رعایت شود.

ظروف سرامیکی لعاب دار را از مراکز معتبر و برند های مطرح تهیه نمایید. این نوع تولید کنندگان معمولا به صراحت اعلام می کنند که ظروف تولید شوده توسط آن ها عاری از هر گونه مواد شیمیایی مضر و خطرناک می باشد.

از خرید ظروف سرامیکی قیمت آن ها بسیار ارزان و مشکوک به نظر می رسد خودداری نمایید. در عوض ظروفی که ایمنی و سلامت آن ها تایید شده است را تهیه کنید. ممکن است هزینه ی بیشتری را بپردازید اما سلامتی شما و سایر اعضای خانواده به خطر نخواهد افتاد.

قبل از انتخاب سوالات و ابهامات خود را با فروشنده در میان بگذارید و ایمن بودن ظروف را از وی جویا شوید.

ظروف سرامیکی تولید شده توسط برند های گمنام و بدون گواهی نامه های رسمی به احتمال بسیار زیاد از ایمنی و استاندارد های لازم جهت پخت، سرو و نگهداری مواد غذایی برخوردار نیستند. بنابراین به شدت توصیه می شود از خرید آن ها با هر قیمتی صرف نظر نمایید.

در استفاده و نگهداری از ظروف دارای لعاب رنگی در قسمت داخلی دقت نموده و از قرار دادن آن ها داخل ماشین ظرفشویی جلوگیری نمایید. لازم به ذکر است رنگ های روشن در لعاب سرامیک به کار رفته روی قسمت خارجی به طور کلی مشکلی محسوب نمی شوند.

بشقاب ها و سایر ظروف سفید سرامیکی لعاب دار که ساخت دست بوده و یا از آن ها به عنوان ظروف عتیقه یا صنایع دستی یاد می شود به هیچ وجه برای نگهداری طولانی مدت غذا مناسب نیستند. این گونه ظروف معمولا از استاندارد های لازم در مورد مقدار سرب مورد نیاز پیروی نکرده و ممکن است برای سلامتی شما مضر باشند.

مشاغل صنعتی ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *