کاربر مهمان، خوش آمدید.  ورود به پنل کاربریثبت نام

مشاغل صنعت و صنایع ایران

پورتال ثبت و تبادل اطلاعات صنایع ایران و مشاغل وابسته

صنعت و صنایع
به پورتال تخصصی و حرفه ای ثبت و تبادل اطلاعات صنایع ایران و مشاغل وابسته خوش آمدید
شما هم به جامعه بزرگ صنعت و صنایع ایران بپیوندید...

گوهرسنگ چیست

منتشره شده در چهارشنبه ۶ شهریور ۱۳۹۸

گوهرسنگ چیست

گوهر، سنگ قیمتی و سنگ نیمه‌قیمتی نیز نامیده می‌شود، تکه‌ای بلور معدنی برش‌خورده است که از آن به عنوان جواهر یا زیورآلات استفاده می‌شود. گوهرسنگ‌ها نمایانگر ثروت و تشخص بوده و فرمانروایان گذشته از نگین‌هایی که از این کانیها جواهر ساخته شده بود استفاده می‌کردند. استفاده از زیورهایی چون صدفها و سنگهای زیبا و رنگین از سوی زنان نیز جدا از باورها جادویی و پزشکی که داشتند سبب برانگیختن تحسین و جلب توجه مردان می‌شد.

گوهرسنگ‌ها در گذر تاریخ

تاریخ استفاده از زیورها و سنگ‌های گران‌بها به اندازه تاریخ پیدایش بشر است و پیشینه‌ای هفت هزار ساله دارد. در زمان‌های دیرین و بسیار پیش از آنکه بشر وسائلی آماده کند یا مهارتی به دست آورد که بتواند سنگ‌های سخت را تراش داده و حک کند، سنگ‌های گرانمایه افزون بر ارزش مادی بیشتر جنبه سحر و جادو داشته و به عنوان طلسم برای دارندگان شان به‌شمار می‌رفته و به علت برخی باورها و اندیشه‌های راز آلود که نسبت به تأثیرات نهفته سنگ‌های رنگین داشتند، آن‌ها را ستایش کرده و به کار می‌بردند.

باور بر این بوده که دارندگان طلسم می‌توانستند شیاطین، بیماری‌ها و دیگر رویدادهای ناخوشایند از خود دور کرده و فرشتگان آن‌ها را حمایت کرده و از تندرستی و خوشبختی برخوردار خواهند ساخت. از جمله این باورها این بود که عقیق انسان را در برابر گزیدن رتیل و برق زدگی نگه می‌دارد، یشم سبز می‌توانست باران بباراند و هر کس سنگ لاجوردی با خود داشت از حمله و نیش مار و افعی مصون می‌ماند.

تا آغاز قرن نوزدهم همچنان باور بر این بود که سنگ‌های قیمتی به عنوان شفا دهنده بیماریها و ناراحتی‌های جسمی کارساز هستند. گاهی وجود نگین یا تکه‌ای از سنگ گوهر در اتاق یا نزدیک بیمار برای القا باور به شفا برای بیمار کافی بود یا برای برطرف کردن درد بیمار آن را بر روی قسمت ناراحت بدن می‌گذاشتند و برای اطمینان بیشتر از شفا، نگین یا تکه سنگ جواهر را به پودر کرده و به بیمار می‌خوراندند.[نیازمند منبع] اطلاعات لازم برای شناسایی اینکه چه جواهری کدام بیماری را معالجه می‌کند در کتابهای آن زمان وجود دارد. مسلم است که موفقیت در معالجه برخی بیماری‌های آسان و زودگذر بعلت پودر جواهر خورانده شده نبود. بلکه دلیل اصلی تأثیر تلقین این فکر به شخص بیمار بوده‌است ولی در صورتی که بیمار شفا پیدا نمی‌کرد دلیل آن را ارزش کم یا ناخالص بودن پودر جواهر به کار برده شده می‌پنداشتند.[نیازمند منبع] امروزه حتی در کشور پیشرفته ژاپن نوعی از این‌گونه خرافات به‌شکل قرص‌های کلسیم ساخته شده از مروارید پودر شده نمودار است و دارای کاربردهای پزشکی است. در نتیجه باور انسان‌ها به رابطه فرا طبیعی بین سنگ‌های جواهر و جهان ناشناخته آن‌ها را مثلاً به ستارگان ربط داده و هر جواهر را به یک ستاره از مجموعه ستارگان زودیاک نسبت داده، برای هر ماه ستاره‌ای و جواهری مشخص را معین کرده بودند.

زاد روز هر انسان را با جواهر ویژه آن ستاره از مجموعه ستارگان مشخص می‌کردند و باور بر این بود که شخص متولد شده به وسیلهٔ نگین جواهری ویژه آن ستاره پشتیبانی می‌شود. انواع نگین‌های جواهر حتی برای آفتاب، ماه و دیگر کرات در نظر گرفته شده بود. به تازگی در برخی از کشورها گونه‌ای از سنگ‌های گران‌بها را که در معادن استخراج می‌شوند به عنوان نماد کشور خود برگزیده‌اند. در این راستا شایان ذکر است که از دیر باز اماکن مقدس، کلیساها و پوشاک ویژه برگزاری آیین مذهبی توسط پاپ و اسقف‌ها نیز با سنگ‌های گران‌بها آذین می‌شده‌اند.[نیازمند منبع] سرانجام تحت تأثیر ساختمان پیچیده اجتماعات بشری و عوامل فردی و روانی و اجتماعی و حس رقابت و باور به جنبه‌های جادویی و پزشکی زیورها و گوهرها و مهره‌ها، به کار بردن زیور آلاتی چون گوشواره‌ها و خلخال‌ها که با نگین‌ها و سنگ‌های قیمتی گران‌بها و نیمه قیمتی آراسته می‌گردیدند شدت و اهمیت فراوانی یافته و با تبادل کالا و بازرگانی رواج و گسترش جهانی یافت چنان‌که رفته رفته بکار گرفتن این دست اشیا تجملی و زینتی جزو عادات و آیین عمومی جوامع بشری گردیده‌است. به هرحال امروزه جواهرات بیش از آنکه به عنوان نماد ماه‌ها یا کشورها یا برای آراسته‌سازی مطرح باشند به عنوان پشتوانه مالی و سرمایه‌گذاری دراز مدت مورد نظرند. جواهرات در حقیقت سرمایه‌هایی هستند که با آن که جای کمی را می‌گیرند ولی توانسته‌اند بیش از دیگر گونه‌های سرمایه‌گذاری‌ها در چند دهه گذشته تورم و کاهش ارزش نقدینگی‌ها را تاب آورند. امروزه بخش‌هایی از گوهرشناسی جنبه علمی به خود گرفته و گوهر تراشی و ساختن زیورهای گوناگون نیز جزو رشته‌های هنری به‌شمار می‌رود.

مشاغل صنعتی ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *