خواص گلابی
خواص گلابی
گُلابی درختی است گلدار از رده دولپهایها، از خانواده گلسرخیان و از زیر خانواده مالیده(Maloideae) میباشد.چهار نوع گلابی، بارلت، دآنجو (D’Anjou)، فورل و بارلت سرخدر این جنس حدود۸۰۰ گونه وجود دارد که بعضی از گونههای معروف شامل communis, persica, pyrifolia, syriaca و ussuriensis وجود دارد. گلابی معمولی یا گلابی اروپایی از گونه communis میباشد که میوههای آبدار با دانههای سنگی دارد و اغلب شکل کشیده دارد.اما انواع دیگری از گلابی وجود دارند که به گلابی آسیایی معروف است که شکل آنها شبیه سیب است. در منابع آلمانی منشأ گلابی را درکوههای البرز ذکر کردهاند. انواع مختلف گونه وحشی آن در جنگلهای گیلان و مازندارن وجود دارد که در زبان گیلکی به خوج و سنگ خوج و در زبان مازندرانی به سِتِکا معروفاند.
گلابی درختی برگریز میباشد که در شرایط آب وهوایی مناطق سرد جهان، جایی که زمستانهای سرد باعث برطرف شدن نیاز سرمایی زمستان آن میشود قابل پرورش و کشت است. میوهٔ این گیاه از لحاظ گیاهشناسی پوم است و جزء میوههای کاذب بهشمار میآید. میوه گلابی معمولی عمر انباری کوتاهی دارد به همین دلیل باید قبل از رسیدن کامل برداشت شود تا بتوان به راحتی به بازار رساند.گلابی اروپایی که در شمال ایران میروید، میوهای است سخت با طعم متمایل به ترشی و شیرینی است.
برای کاهش چربی بدن میتوانید از گلابی کمک بگیرید. این میوه تابستانی فیبر بالایی دارد که در هر میوه به میزان ۶ گرم میرسد. یک گلابی شیرین و آبدار دارای آنتیاکسیدان هم هست و از دیابت نوع دوم و بیماریهای قلبی عروقی جلوگیری میکند. به دلیل داشتن فیبر غذایی غیرقابل هضم است که به ثبات فرآیند متابولیسم کمک میکند. این میوه از گیاهان چربی سوز است.