کربوهیدرات ساده در برابر پیچیده
کربوهیدرات ساده در برابر پیچیده
کربوهیدراتها به دو دسته ساده و پیچیده تقسیمبندی میشوند. محققان میگویند تفاوت میان این دو در ساختار شیمیایی آنهاست و اینکه قند آنها با چه سرعتی آزاد و جذب میشود. به طور کلی کربوهیدرات ساده سریعتر و سادهتر از نوع پیچیده هضم میشود. کربوهیدراتهای ساده، تنها دارای یک یا دو نوع قند هستند؛ فراکتوز (قندی که در میوهها وجود دارد) و گالاکتوز (قندی که در شیر و لبنیات دیگر وجود دارد). به این قندها “Monosaccharides” یا تک قندیها میگویند. کربوهیدراتهای دوقندی یا قند دو کربنه با نام “Disaccharides” شناخته میشوند؛ مثل ساکارز (قند حبه و شکر)، لاکتوز (قند موجود در شیر و لبنیات) و مالتوز (برخی میوهها و محصولاتی که از مالت میگیرند).
قند ساده همچنین در شکلات و آبنبات، نوشابهها و شیرین کنندهها وجود دارد. این خوراکیها که با قند فراوری و تصفیه شده تولید شدهاند و ویتامین، مواد معدنی و فیبر در آنها وجود ندارد میتوانند باعث چاقی و اضافه وزن شوند. کربوهیدرات پیچیده یا چند قندی بیشتر در خوراکیهای نشاستهای، انواع حبوبات، بادام زمینی، سیبزمینی، ذرت، چغندر و نانهای چند غله وجود دارند.
درحالی که عملکرد تمام کربوهیدراتها مانند یک منبع سریع انرژی است، کربوهیدرات ساده میتواند خیلی سریعتر از انواع پیچیده، انفجاری از انرژی را ایجاد کند؛ چراکه سریعتر و راحتتر در بدن آزاد و جذب میشود. علاوه بر این کربوهیدراتهای ساده میتوانند میزان قند خون را بالا ببرند، در صورتی که قندهای پیچیده انرژی پایدارتری را تولید میکنند.
تحقیقات نشان داده است جایگزین کردن چربی اشباع شده با کربوهیدراتهای ساده که در خیلی از غذاها وجود دارند، با خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت نوع دو مرتبط است. محققان پیشنهاد میکنند بهتر است که در درجه اول کربوهیدراتهای پیچیده در رژیم غذایی خود مصرف کنید که شامل سبزیجات و غذاهای چند غله و گندم کامل میشود.