پروسه ساخت قالب
پروسه ساخت قالب
امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی هم در بخش ماشینافزار (به ویژه ورود ماشینهای CNC) و هم در بخش نرمافزار صنعت قالبسازی نیز هم از حیث کاهش زمان ساخت و هم از نظر قابلیت ساخت قالبهایی با فرمهای پیچیده پیشرفت قابل توجهی را به خود دیدهاست. پروسه تولید قالب به دو بخش طراحی و ساخت تقسیم میشود. در بخش طراحی، مهندس طراح (قالب ساز) با توجه به دانش و تجربه خود، اجراء، شکل و همچنین سیستم راهگاهی قالب را با استفاده از نرمافزارهایی مانند SOLIDWORKS, AUTODESK INVENTOR,MECHANICAL DESKTOP, CATIA طراحی کرده و مدل سه بعدی قالب را میسازد که این مدل سه بعدی مبنای ماشینکاری قالب به وسیله ماشین CNC قرار میگیرد، سپس بعد از اتمام عملیات ماشینکاری فرایند مونتاژ قالب انجام میشود.
پروسه ساخت قالب به دو بخش تقسیم میشود: بخش اول مرحله طراحی قالب و بخش دوم شامل عملیات ماشینکاری و مونتاژ اجزای قالب است، برای طراحی قالب نیاز به نقشه فنی قطعه است که این نقشه از سفارش دهنده قالب دریافت میشود، سپس از روی این نقشه مدل سه بعدی قطعه با استفاده از یکی از نرمافزارهای AUTODESK INVENTOR ,CATIA, MECHANICAL DESKTOP یا SOLIDWORKS در کامپیوتر ساخته میشود، پس از آن اجزای قالب که از روی آن قطعه تفکیک و طراحی میشود. بعد از مرحله طراحی نوبت به مرحله تولید میرسد، در اینجا ماشینکاری اجزای قالب روی چوب به وسیله ماشین فرز CNC صورت میگیرد. باری ماشینکاری اپراتور با نرمافزار POWERMILL برنامه ماشینکاری را روی مدل سه بعدی که طراح به او دادهاست در کامپیوتر اجرا میکند، سپس این برنامه به ماشین CNC داده میشود و به صورت اتوماتیک روی چوب اجرا میشود، سپس این اجزا به ریختهگری فرستاده میشوند تا از روی آن قطعه فلزی ساخته میشود سپس این اجزا تنشگیری میشوند تا از دفرم شدن و تاب برداشتن آنها پس از عملیات ماشینکاری جلوگیری شود. پس از ماشینکاری روی اجزای فلزی قالب این اجزا توسط مونتاژکار قالب، مونتاژ میشوند.
قالب
ابزار شکل دهنده هر نوع محصول را قالب گویند به صورتی که محصول شکل دلپذیر و قابل قبول ومطلوب را پیدا کند (محصولات مانند: تصویر- صفحهها از انواع مواد وشکل گوناگون – حجمهای پر – حجمهای تو خالی – میلهها). برای تولید یک محصول به تعداد زیادی ازقالبها درانواع گوناگون نیاز است که به عنوان ابزارسریسازی وتولیدانبوه استفاده میشود. نام و شیوه کار قالبها بسته به نوع مواد مصرفی و نوع شکلدهی آنها تغییر میکند. قالبها بر اساس مواد محصول: قالبهای پلاستیک – فلزی – سیمانی – گلی – گچی – ازبست – شیشه – کاغذ – پلیمر – سرامیک – چوب – پارچه – فوم – سنگ – مواد خوراکی …. قالبها بر اساس شکلدهی وشیوه کار روی محصول: قالبهای پرسی – تزریقی – فشاری – درون گرمایی درون سرمایی – برشی – فرم دهی – خم کاری – اکسترود – لرزشی – فشار هیدرولیک – فشار باد – فشار اب – سایشی و…. قالبها بر اساس جنس قالب: قالبهای فلزی – چوبی – پلیمری – ازبستی -سیمانی – گچی -گلی – پارچه – سنگ و لاستیکی و ….