نرمافزارهای نقشه برداری
نرمافزارهای نقشه برداری
با پیشرفت علم و گسترش نرمافزارهای کامپیوتری باعث شد که دیگر روشهای سنتی جای خود را به نرمافزارهای بدهد؛ که میتوان به چند نرمافزار پرکاربرد اشاره نمود:
اتودسک اتوکد : نخستین نرمافزار نقشهکشی جان واکر و پایهگذار شرکت اتودسک، مبتکر نرمافزار اتوکد که در سال ۱۹۸۲ وارد بازار شد. نخستین نسخه آن کمتر از دو مگابایت حجم داشت و تنها شامل ۱۷ دستور برای ترسیم بود. در حال حاضر ۳۳ نسخه (از اتوکد ۱ تا ۲۰۱۹) انتشار یافته که میتوان به چهار دوره تقسیم کرد
دوره اول: تکامل نرمافزار با تکمیل دستورالعملهای ترسیمات دوبعدی تا اتوکد ویرایش ۱۰ ادامه دارد
دوره دوم: امکان ایجاد فضای سه بعدی با خصلت صفحهای در محیط اتوکد ۱۰
دوره سوم: استفاده از فناوری پنجرههای محاورهای در نرمافزار و آسانسازی ارتباط با صفحه کار اتوکد ۱۱ و ۱۲
دوره چهارم: امکان ایجاد حجمها سه بعدی در محیطهای ۱۴ به بعد. توانایی ایجاد اشکال سه بعدی پیچده قابلیت برنامهنویسی به زبانهای مایکروسافت ویژوال بیسیک و اتو لیسپ استفاده از امکانات سیستم عامل مایکروسافت ویندوز استفاده از امکانات چند کاربری و امکان ارتباط با نرمافزارهای دیگر. در ویرایشهای ۲۰۰۰ به بعد ایجاد گردید.
در سال ۲۰۰۰ شرکت اتودسک رسماً نرمافزاری را که توانایی زیادی در زمینه نقشهبرداری، راهسازی و کارتوگرافی به همراه داشت و نقطه عطفی در صنعت نرمافزارهای نقشهبرداری گردید (نخستین نگارش آن اتوکد لند دولاپمنت ۲۰۰۰ و آخرین نگارش اتوکد لند دسکتاپ ۲۰۰۹) برای مهندسین نقشهبرداری عرضه گردید. نرمافزار «اتوکد سیویل تری دی» (Autodesk Auto Cad Civil 3D) بعد از نرمافزار «لند» به بازار آمد، که بسیار کاربر پسند بود و کارآمدتر از آن میباشد. مهمترین ویژگی و برتری سیویل تری دی نسبت به «لند»، پویا بودن آن میباشد. نرمافزار نقشهیار، تنها نرمافزار نقشهبرداری محصول ایران میباشد که توسط شرکت سامانه توسعه نقشه از سال ۲۰۱۰ عرضه شد.
اشتغال
دانشآموختگان رشته نقشهبرداری در هر مقطعی اعم از دیپلم به بالا به سرعت جذب بازار کار میشوند. به دلیل اهمیت این رشته در کارهای عمرانی و محاسبات سنگین ریاضی و تئوری خطاها کسب مدرک در این رشته کار آسانی نیست. از این رو دانشجویان این رشته حتی در هنگام تحصیل نیز با پیشنهادها کار فراوانی روبرو میشوند. سازمان مدیریت و برنامهریزی، وزارت راه و ترابری، وزارت نفت، سازمان آب، سازمان بنادر و کشتیرانی، سازمان جغرافیایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سازمان نقشهبرداری کشور، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، شهرداریهای کشور و بخش خصوصی از جمله محلهای جذب فارغالتحصیلان این رشتهاست. نقشهبرداری یکی از رشتههای اصلی در سازمان نظام مهندسی است.