فرآیند آسیاب کردن گندم
فرآیند آسیاب کردن گندم
به طور کلی هدف از آسیاب کردن عبارت است از جدا کردن آندوسپرم از پوسته و جوانه و نرم کردن و کوچک کردن اندازه ذرات آندوسپرم برای تولید آرد. این عمل اگر به خوبی انجام گردد بازدهی تولید آرد بالا میرود و ذرات پوسته و جوانه در آرد باقی نمیماند، در نتیجه قابلیت نگهداری آرد طولانی تر میشود.
در عمل اندازه آرد باید ۱۴۰ میکرون باشدالبته هرگز تحت هیچ شرایطی تمام گندم تبدیل به ذراتی به این اندازه نخواهد شد. برخی درشت تر و برخی ریز تر می باشند. در نتیجه از آسیاب کردن گندم ۲ محصول به وجود می آید یکی که همان آندوسپرم است و دیگری جوانه و پوسته و سایر موادی که به آندوسپرم چسبیده است و در طی آسیابانی از آن جدا شدهاند. این مواد در انگلستان Wheat feed و در آمریکا Mill feed گفته میشود. که در تغذیه حیوانات از آن استفاده میشود.
در قدیم برای تهیه آرد از هاون سنگی یا فلزی استفاده می کردند پس از آن رومی ها از آسیاب های دستی استفاده می کردند که از دو قطعه سنگ با سطح زبر که یکی ثابت و دیگری متحرک درست شده بود. پس از آن از آب و باد برای چرخاندن سنگ آسیاب بهرهبرداری گردید. با کشف موتور، آسیاب های معمولی متداول شد. پس از آن از آسیاب های چکشی استفاده شد استفاده از این روش به دلیل اختلاط تمام اجزاء گندم برای بسیاری از فرآوردهها مطلوب نمیباشد. به همین دلیل از آسیاب های غلطکی برای تولید انواع آرد استفاده میشود.