عدس، مَرجو یا مَرجُمَک
عدس، مَرجو یا مَرجُمَک
(نام علمی: Lens esculinaris)، گیاهی کوچک شبیه به نخود و دانهٔ آن از دانههای خوراکی (حبوبات) است که معمولاً در خاکهای فقیری که برای کاشت دیگر محصولات مناسب نیست، کاشته میشود. عدس در انواع و رنگهای گوناگونی وجود دارد که عدس قهوهای، سبز، نارنجی از آن جملهاند. از عدس قرمز برای تهیه شوربایرنگی استفاده میشود. برای پختن نان، عدس را با آرد مخلوط میکنند. در ایران، از این گیاه، برای تهیه عدسپلو استفاده میکنند.
۱ فنجان عدس شامل ۸۶۶ میلیگرم فسفر (۸۷٪ از نیاز روزانهی بدن به فسفر)عدس با پروتئین بالایی که دارد یکی از سالمترین مواد غذایی است که میتوانید مصرف کنید. این مادهی خوراکی همچنین حاوی فیبر، پتاسیم و فولات است، که همگی به سلامت قلب کمک میکنند. فولات همچنین میتواند در دوران حاملگی مفید باشد و از بروز نقص لولهی عصبی در نوزادان جلوگیری کند.
چگونه این مواد غذایی حاوی فسفر را در رژیم غذاییمان قرار بدهیم؟
شما میتوانید از عدس، بری طبخ انواع غذاها استفاده کنید. یا مقداری از آن را بپزید و روی سالاد سبزیجاتتان بریزید.
خواص عدس در سلامت انسان
- تولید ماهیچه
- کنترل دیابت
- بهبود گوارش
- سلامت قلب
- پیشگیری از تصلب شریان
- پیشگیری از سرطان
- سرشار از اسید فولیک
- کنترل وزن
- سیستم عصبی سالم
- محتوای فراوان آهن
- بهبود فعالیت الکترولیتی
- بهبود سوختوساز
عوارض جانبی عدس
- خطر تولید سنگ کلیه
- خطر ابتلا به بیماریهای کلیوی
- تشکیل گاز بهدلیل تخمیر