صنایع فرآوری تولیدات دامی
صنایع فرآوری تولیدات دامی
- تاریخچه
بخش پژوهش های فرآوری محصولات دامی به منظور توسعه فعالیت های تحقیقاتی در زمینه فرآورده های لبنی، گوشت قرمز ، تخم مرغ و الیاف دامی و پوست، در پایان سال ۱۳۷۸ ، از ادغام دو بخش “تکنولوژی شیر” و “پوست و الیاف دامی” ، تاسیس گردید. این بخش دارای آزمایشگاههای ” آزمایشگاه شیر و لبنیات”، ” گوشت و تخم مرغ” و “پوست و الیاف دامی” است. ” شورای فنی بخش فرآوری تولیدات دامی ” مسئولیت ارزیابی و تصویب طرحها و پروژههای مربوط را به عهده دارد. در حال حاضرالویتهای پژوهشی این بخش عبارت است از:
– شناسایی و ساماندهی فرآوردههای لبنی بومی کشور؛
– بهبود کیفیت و افزایش ماندگاری فرآوردههای گوشت و طیور؛
– ساخت فرآوردههای باارزش افزوده و آمادهی مصرف با منشای دامی؛
– تنوع بخشی به فرآوردههای دامی مصرف انسانی؛
– شناسایی و تعیین میزان آلایندههای موثر(میکروبی ، شیمیایی، آفلاتوکسین ،آنتی بیوتیک و..) در فرآوردههای دامی؛
– بهبود کیفیت کرک و الیاف؛
– بهبود روشهای آماده سازی و نگهداری پوست بر اساس حفظ محیط زیست.
- وظایف کلیدی
– سیاست گذاری و پیشنهاد اولویتهای پژوهشی مرتبط؛
– مشارکت در فرآیند ارزیابی و تصویب طرح ها و پروژه های پژوهشی مرتبط؛
– هدایت ، نظارت و ارزیابی طرحها و پروژه های مرتبط پژوهشی مصوب درحال اجرا در موسسه و مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استانها در چارچوب مقررات مربوط؛
– انجام و یا مشارکت در انجام تحقیقات مورد نیاز بخشهای اجرایی و تولیدی در ارتباط با علوم دامی در موسسه و مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استانها در راستای قراردادهای مربوط؛
– ایجاد ارتباط با بخشهای اجرایی ، تولیدی و پژوهشی مرتبط با علوم دامی ، به منظور تبادل اطلاعات و و شناسایی نیازهای پژوهشی آنها در چارچوب مقررات مربوط؛
– ایجاد ارتباط ، هماهنگی و همکاری با سازمانهای جهانی در زمینهی فرآوری محصولات دامی با رعایت مقررات مربوط؛
– پیگیری و انجام ثبت اختراعات و اکتشافات علمی مرتبط با فعالیتهای بخش ، از طریق مجاری ذیربط.
- محورهای پژوهشی
الف) شیر و فرآورده های آن:
– ساماندهی فرآوردههای لبنی بومی ایران با پژوهش در راستای شناسایی فرآورده ها، استاندارد سازی، بسته بندی و ماندگاری، بازار پسندی (در بازارهای محلی، منطقه ای و کشوری)؛
– تحقیق و بررسی در زمینه امکان ساخت انواع جدید فرآورده های لبنی به منظور ایجاد تنوع در بازار مصرف؛
– تحقیق و بررسی در زمینه روشهای مختلف نگهداری و بسته بندی فرآوردههای لبنی؛
– تحقیق و بررسی در زمینه روشهای مختلف ارتقاء کیفیت فرآوردههای لبنی.
ب) گوشت:
– تحقیق و بررسی در زمینهی بهسازی عملیات کشتارگاهی؛
– تحقیق و بررسی در زمینه فرآوری پسماند (محصولات جنبی) کشتارگاهی به منظور ساخت فرآوردههای مصرف انسانی و خوراک دام و طیور؛
– تحقیق و بررسی در زمینه بهبود کیفیت و افزایش زمان ماندگاری گوشت و مرغ تازه؛
– تحقیق و بررسی در مورد روش های مختلف طبقهبندی، درجه بندی و بسته بندی گوشت و فرآوردههای آن؛
– تحقیق و بررسی در زمینه ساخت فرآورده های پروتئینی با ارزش افزوده و آمادهی مصرف .
پ) تخممرغ:
– تحقیق و بررسی در زمینه روشهای مناسب بسته بندی ، نگهداری و عرضهی تخممرغ و دیگر ماکیان؛
– ساخت فرآوردههای فراسودمند و مکملهای رژیمی بر پایه پروتئینهای تخممرغ.
ت) پوست و الیاف دامی:
– تحقیق و بررسی در زمینه ویژگیهای کمی و کیفی الیاف و پوست دامهای کشور؛
– تحقیق و بررسی در زمینه روشهای مناسب پشم چینی، جمع آوری، فرآوری، انبارداری و کنترل کیفی الیاف دامی؛
– تحقیق و بررسی در زمینه روش های مناسب پوست کنی، دسته بندی، طبقه بندی، درجه بندی، فرآوری، بسته بندی و انبارداری پوست.
- دستاوردهای پژوهشی
۱- بازطراحی تولید مارگارین در کارخانههای لبنی در مقیاس تجاری
۲- ساخت فرآوردههای جدید لبنی (بستنی فرآسودمند، کره کم چرب و…)
۳- شناسایی فرآوردههای بومی مناطق مختلف کشور برای ارتقای کیفیت و عرضه تجاری آنها
۴- ارتقای کیفیت بهداشتی شیر از طریق شناسایی کانونهای آلودگی شیر خام
۵- حفظ و ارتقای کیفیت گوشت گوسفند با استفاده از پسماندهای فرآوری شده کشاورزی
۶- شناسایی نقاط بحرانی در خط کشتار دام و طیور برای ارتقای ایمنی و کیفیت بهداشتی محصول
۷- بهبود تولید و افزایش ارزش افزوده فرآوری و صادرات کرک در ایران
۸- استفاده از بنتونیت در نگهداری پوست