سویا چیست
سویا چیست
یکی از بقولات است. نیام و دانه آن (لوبیا) غذای میلیونها نفر را فراهم میکنند و در تهیه مواد شیمیایی نقش عمده دارند. سویا احتمالاً حاصل اهلیسازی گیاهی وحشی در شرق آسیا است. روغن استخراج شده از دانههای سویا یکی از مهمترین انواع روغنها است. این روغن حاوی اسید لینولئیک بسیار بالایی است و به همین دلیل از آن نمیتوان برای تهیه روغن سرخ کردنی استفاده کرد.دانه سویا از لحاظ اسید آمینه میتونین نسبت به کنجد فقیر است اما از لحاظ اسید آمینه لیزین در سطح بالایی قرار دارد سویا بیش از سایر دانهها به پروتئین حیوانی شباهت دارد. روغن سویا ۴۹ درصد لینولئیک اسید و ۲۵ درصد اسیداولئیک دارد. میزان پروتئین دانه سویا بسیار بیشتر از سایر دانههای روغنی است. ارقام زیر نشان دهنده تفاوت عمده سویا با سایر دانههای روغنی به لحاظ میزان روغن و پروتئین است. میزان پروتئین سویا۳۰–۵۰ درصد، کلزا۱۸–۲۵ درصد، آفتابگردان ۱۵–۲۵ درصد، گلرنگ ۱۵–۲۵ درصد، کنجد ۱۹–۲۵ درصد، بادام زمینی ۲۵–۳۵ درصد میباشد
میزان روغن در سویا۱۸–۲۵ درصد، کلزا۴۰–۵۰ درصد، آفتابگردان۲۵–۵۰ درصد، گلرنگ۴۰–۵۰ درصد، کنجد۲۵–۴۵ درصد، بادام زمینی۴۵–۶۵ درصد میباشد.میزان پروتئین سویا دو برابر سایر دانههای روغنی است اما درصد روغن آن از سایر دانههای روغنی رایج کمتر است. وجود پروتئین زیاد سبب شدهاست که کنجاله روغن کشیده شده آن برای تغذیه انسان بسیار مناسب باشد.
۱ فنجان سویا حاوی ۱۳۰۹ میلیگرم فسفر است (این میزان برابر است با ۱۳۱ درصد از نیاز روزانهی بدن به فسفر)سویا منبع خوبی از پروتئین و منبع عالی ویتامینهای B هم محسوب میشود. و ایزوفلاونهای موجود در سویا میتوانند علائم یائسگی را کاهش دهند.با این حال، اگر مشکلات مربوط به تیروئید دارید مراقب باشید زیرا گفته میشود که سویا فعالیتهای تیروئید را سرکوب میکند.
چگونه این مواد غذایی حاوی فسفر را در رژیم غذاییمان قرار بدهیم؟
خیلی ساده میتوانید از شیر سویا برای صبحانه استفاده کنید. یا خامهی سویا را به قهوه یا چایتان اضافه کنید.