خواص روغن زیتون
خواص روغن زیتون
روغن زیتون از میوه درخت زیتون به دست میآید. این درخت نخستین بار در کرانههای دریای مدیترانه پرورش یافت. روغن زیتون را با فشردن میوه زیتون به دست میآورند که دارای مقدار زیادی چربی سیر نشده است.روغن به وسیلهٔ خرد کردن کامل زیتون و جدا کردن روغن به وسیلهٔ روشهای مکانیکی یا شیمیایی تولید میشود. این روغن در آشپزی، تولید لوازم آرایش، تولید دارو و صابون کاربردهای گوناگون دارد. در قدیم از روغن زیتون به عنوان سوخت چراغهای روغنی نیز استفاده میکردهاند. روغن زیتون در سراسر جهان به کار برده میشود. بیشترین مصرف آن در کشورهای پیرامون مدیترانه است.
طرز تهیه روغن زیتون
در قدیم روغن زیتون را به این طریق تهیه میکردند: ابتدا به تنهٔ درخت زیتون با چوب میزدند تا میوههای زیتون به زمین بیفتند. سپس آنها را با کمک سنگ داخل کاسههای چوبی له میکردند تا به روغن بیفتند. امروزه میوه زیتون را تکههای ریز میکنند و از آن خمیری به دست میآورند. این خمیر را با آب مخلوط نموده و داخل دستگاه گریز از مرکز (سانتریفوژ) میریزند. در این دستگاه ضمن چرخش، روغن زیتون از بقیه مواد جدا میشود.
بسیاری از روغنهای مخصوص پختوپز دارای مقدار بالای اسید چرب و کلسترول هستند که مصرف بالای آنها برای چربی خون و سلامت مضر است. ولی روغن زیتون از این مضرات به دور است. روغن زیتون مزیتهای بسیار زیادی دارد که میتوانید برای پختوپز از آن استفاده کنید. برای مصارف سرخکردنی به دنبال روغن زیتون فرا بکر باشید. در این نوع از روغنها دمای بالا به روغن آسیب نمیرساند و در این شرایط هم دود نمیکند. در غذاهای رژیمی برای کاهش وزن، مصرف این روغن مانعی ندارد.