دانههای کنجد
دانههای کنجد
کُنجِد که سمسم و جلجلان هم نامیده میشود، گیاهی است از رده دولپهایهای پیوسته گلبرگ که سردسته تیره کنجدها است. این گیاه یک سالهاست و ارتفاعش بالغ بر یک متر است. قسمت فوقانی ساقهاش پوشیده از کرک است ولی قسمتهای تحتانی آن عاری از کرک است. برگهایش در قسمت قاعده بهطور متناوب و در قسمتهای انتهایی ساقه بهطور متقابل قرار گرفتهاست و پهنک برگها بیضوی و دراز و نوک تیز است و در قسمت قاعده ساقه پهنتر از قسمت انتهایی است. گلهای آن که بهطور منفرد و در کناره برگهای قسمت انتهایی ساقه قرار دارد، شامل قطعات پنج تایی به هم پیوستهاست و تعداد پرچمها ۴ عدد است. میوهاش کپسولی و محتوی دانههای کوچک مسطح و بیضوی است. دانههای کنجد به سبب دارا بودن روغن قابل استخراج تنها قسمت مورد استفاده گیاه است. کنجد همانند زرشک از گیاهان سودآور و استراتژیک برای کشت در دورههای خشکسالی است.
روغن کنجد
موارد مصرف: عمدتاً مصرف خوراکی دارد و در صنایع داروسازی از آن به عنوان حلال در محلولهای تزریقی عضلانی استفاده میشود و استعمال خارجی آن بر اندامهای مختلف بدن میباشد. روغن کنجد به عنوان پادزهر سموم نیز به کار گرفته میشود. همچنین در درمان لک سوختگی روی بدن استفاده دارد. مصرف مداوم کنجد میتواند بر تقویت حافظه تأثیرگذار باشد. روغن کنجد روغن خوراکی حاصل از دانههای کنجد میباشد که یک روغن پختوپز در کشورهای جنوب هند، چین، ژاپن، خاورمیانه، کره استفاده میشود و همچنین به عنوان یک تقویتکننده عطر و طعم در غذاهای آسیای جنوب شرقی کاربرد دارد. روغن کنجد از دانه کنجد غنی شده گرفته شدهاست که جایگزین پزشکی گردیدهاست. به عنوان ماساژ سنتی و انواع شیوههای درمانی به روز استفاده میشود. پزشکی سنتی در هند واقع در منطقه «آیورودا» از روغن کنجد جهت آرام کردن علائم مربوط به استرس استفاده میشود. تحقیقاتی که در حال اجرا است، نشان میدهد که وجود آنتیاکسیدان غنی شده و چربیهای اشباع نشده در روغن کنجد میتواند به کنترل فشار خون کمک کند. این روغن به عنوان محبوبترین روغن در آسیا و همچنین یکی از اصلیترین محصول روغنی شناخته شدهاست، بهمنظور استخراج روغن با توجه به محدودیت برداشت دستی وجود دارد امروزه از روشهای مدرن برای تولید آن استفاده میگردد.
عوارض جانبی
مانند دانه کنجد که روغن کنجد از آن مشتق شده، ممکن است تولید واکنشهای آلرژیک، از جمله آنافیلاکسی کند. حدود ۱٪ از جمعیت به محصولات غذایی کنجد به دست آمده حساسیت دارند. از آنجا که از اثرات ملین دارد، روغن کنجد نباید توسط افرادی که اسهال دارند استفاده شود.
۱ فنجان دانهی کنجد شامل ۹۰۶ میلیگرم فسفر است (۹۱٪ از نیاز روزانهی بدن به فسفر)دانههای کنجد همچنین حاوی ترکیباتی به نام فیتوسترولها هستند که به کاهش کلسترول کمک میکنند. این دانهها حتی به متعادل شدن هورمونها کمک میکنند و به ویژه تولید هورمونهای جنسی را بهبود میبخشند.
چگونه این مادهی خوراکی را در رژیم غذاییمان قرار بدهیم؟
شما میتوانید روی سالادتان مقداری از این دانهها را بپاشید تا طعمی آجیلی و ترد پیدا کند.