دانههای چیا ماده غذایی کلسیم دار
دانههای چیا ماده غذایی کلسیم دار
چیاگیاهی است یکساله از سرده نو خانواده نعناعیان. این گیاه بومی آمریکای مرکزی است. این گیاه را برای مصرف دانه آن میکارند، گرچه خود گیاه کاربرد تزئینی هم دارد.چیا از نظر تجاری بیشتر به علت دانههای آن کاشته میشود. دانههای چیا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. از دانههای چیا میتوان ۲۵ تا ۳۰ درصد روغن استخراج کرد. از جمله اسید آلفا لینولنیک (ALA). روغن دانههای چیا تشکیل شدهاست از حدود ۵۵ درصد امگا ۳، هجده درصد امگا ۶، حدود شش درصد امگا ۹ و حدود ۱۰ درصد چربیهای اشباع شده.
بهطور معمول، دانههای چیا به شکل بیضی کوچک هستند با قطر حدود یک میلیمتر. دانههای چیا در رنگهای گوناگون از جمله قهوهای، خاکستری، سفید، سیاه و سفید، و لکهلکه رنگ نیز یافت میشوند. دانههای چیا آبدوست هستند و قادرند تا ۱۲ برابر وزن خود را آب جذب کنند.دانههای چیا بهطور سنتی در مکزیک و جنوب غربی ایالات متحده مصرف میشوند. اما در اروپا بهطور گسترده شناخته شده نیستند. امروزه، گیاه چیا به صورت تجاری و نیز به صورت طبیعی در مکزیک، بولیوی، آرژانتین، اکوادور، نیکاراگوئه، گواتمالا و استرالیا رشد کرده یا کاشته میشود.گونههای جدیدی از چیا در ایالت کنتاکی برای کشت در عرضهای جغرافیایی شمالی در ایالات متحده توسعه یافتهاند.
دانهی چیا یک غذای عالی است که به سلامت نسلها و فرهنگهای زیادی کمک کرده است. دانهی چیا خواص متعددی دارد، از جمله کاهش فشار خون، کاهش درد آرتروز، سرعت بخشیدن به کاهش وزن و خواص دیگر. شگفتی بزرگ این دانه شاید در این باشد که منبع غنی کلسیم است. فقط یک قاشق سوپخوری از آن، ۸٪ ارزش توصیهشدهی روزانه از کلسیم مورد نیاز برای تقویت استخوانها را تأمین میکند. حتی خود واژهی چیا (Chia) برگرفته از یک واژهی کهن مایایی به معنای «قدرت» است.
ارزش غذایی یک وعدهی معمولی (یک قاشق سوپخوری): ۸۰ میلیگرم کلسیم (۸٪ ارزش روزانه)، ۷۰ کالری