جو دو سر یا یولاف
جو دو سر یا یولاف
گیاهی است از خانواده گندمیان که دارای گلهای بسیار ریز و نامشخص است. گیاهی علفی یکساله است که به عنوان غذای دام کشت میشود.گلهای جو دو سر سنبلهای هستند و دانههای آن دارای مقدار زیادی هیدروکربن مانند نشاسته و همچنین اسیدهای چربی مانند اسید پالمتیک، اسید اولئیک و اسید لینولئیک را در ترکیبات خود داراست. یولاف ریشه افشان و ساقه بند بند و توخالی دارد که هرکدام به یک خوشه منتهی میشود. برگهای آن باریک است و قسمت پائینی آنها به صورت غلافی دور ساقه را احاطه میکند.
جو دو سر نیز همانند برنج و جو دارای پوسته (هال) میباشد. جو دوسر دارای یک سری برجستگی مو مانند به نام تریکوم است که این برجستگیها سبب سختی کار با جو دو سر میشوند زیرا در هوا معلق میشوند و سبب سوزش بدن میگردند. از نظر ساختمانی جو دو سر کاملاً باریک و کشیده است و از دو طرف یکسان است برای همین به آن جوی دو سر گویند. تا به امروز نیز در ایران به طور گسترده کشت نمیشود. با این حال برای اولین بار در شهر اصفهان جو دو سر به طور زراعی کشت شد. در گذشته ارقام مورد کشت جو دو سر دارای مقدار متوسطی بتاگلوکان و مقدار متوسطی روغن بودند. در حالی که در حال حاضر ارقامی از جو دو سر اصلاح شده است که حاوی ۱۸ درصد روغن هستند که این میزان دو برابر مقدار روغن در ارقام قدیمی این گیاه است و گروهی دیگر از ارقام اصلاح شده این گیاه دارای مقدار بسیار فراوانی بتاگلوکان هستندکه جو دو سرهای بتاگلوکان نامیده میشونداین ارقام برای درمان بیماران دارای دیابت نوع ۲ تولید میشوند، زیرا ثابت شده بتاگلوکان موجود در این ارقام در درمان و پیشگیری این بیماران مؤثر است. مطالعات زیادی نشان داده که مصرف آرد جو دو سر سبب کاهش میزان کلسترول بد خون و افزایش میزان کلسترول خوب خون و کاهش خطر گرفتگی عروق کرونر قلب میشود و از سال ۱۹۸۰ تا امروز تحقیقات زیادی در رابطه با نقش بتاگلوکان در جلوگیری از انواع سرطانها انجام شده و مشخص شده است که این ماده اثرات ضد تومور بسیار قوی دارد. هم چنین بتاگلوکان موجود در این ارقام جو دو سر اثرات ضد ویروسی و ضد باکتریایی ثابت شدهای دارد.جو دو سر منبع خوبی از انرژی، پروتئین و چربی برای انسان و مخصوصاً بچهها است.
هم چنین به خاطر داشتن مادهای خاص، دارای اثراتی ویژه جهت پوستهای خشک و خارش داراست.محصولات حمام از جمله محلولهای کلوییدی، صابون، ژل و پودرهای حاوی عصارهٔ جو دو سر در بازار عرضه شدهاند.از عصاره نوعی جو دو سر در طب سنتی آیورودا جهت ترک اعتیاد تریاک استفاده میشده است.
یک گزارش علمی نشان میدهد که جو دو سر ممکن است میل به سیگار را کاهش دهد. یک تحقیق که بر روی ۲۶ نفر سیگاری انجام شد، نشان داد که پس از مصرف ۴ هفته از عصاره هیدرو الکلی جو دو سر، تعداد سیگار روزانهٔ آنها از ۲۰ سیگار در روز به ۶ عدد کاهش یافت. کاهش سیگار افراد مذکور حداقل تا دو ماه ادامه یافت و این در حالی بود که گروه کنترل که از دارونما استفاده میکردند روزانه ۱۷ سیگار میکشیدند.چای تهیه شده از جو دو سر دارای اثرات آرام بخش، مسکن و ادرارآور بوده و در تسکین آرتروز و روماتیسم مؤثر است.[نیازمند منبع] برای تهیه چای جو دوسر دانههای جو دو سر را با آسیاب خرد نموده، یک لیوان آب جوش را به سه گرم از آن اضافه کرده و ۲۰ دقیقه صبر میکنیم تا محلول دم بکشد. پس از آن محلول را صافجو دو سر به دلیل نداشتن گلوتن و دارا بودن فیبر بالا یبوست را بر طرف میکند و مشکلات گوارشی را بر طرف میکند.از اثرات دیگر جو دوسر که در مطالعات اخیر اثبات گردیده است، اثر کاهش اسید اوریک آن است.
۱ فنجان جوی دوسر شامل ۸۱۶ میلیگرم فسفر است (۸۲٪ از نیاز روزانهی بدن به فسفر)جوی دوسر یک مادهی خوراکی بسیار سالم است. و تقریبا همه از این موضوع مطلع هستند. این مادهی خوراکی به جلوگیری از یبوست کمک و فشار خون و میزان قند خون را تنظیم میکند. جوی دوسر همچنین به عنوان یک عامل آرامبخش عمل کرده و سلامت پوست را بهبود میدهد.و بله، جوی دوسر یک غذای عالی برای صبحانه است.
چگونه این مواد غذایی حاوی فسفر را در رژیم غذاییمان قرار بدهیم؟
برای صبحانه جوی دوسر بخورید. شما همچنین میتوانید آنها را به اسموتی صبحانهتان نیز اضافه کنید.