تاریخچه فلزات در جواهرسازی
تاریخچه فلزات در جواهرسازی
قدمت استفاده از فلزات در جواهرسازی به هزاران سال پیش و آغاز تمدن بشری بازمیگردد. بیش از ۶۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، اجداد باستانی ما در بین النهرین، مصر، یونان و روم برای مصارف گوناگون یکی از آنها جواهرسازی است، از انواع فلزات استفاده می کردند. در ابتدا از آهن و طلا در این هنر استفاده میشد که با گذشت سالها و کشف مس و نقره کم کم تنوع فلزات در ساخت جواهرات بیشتر شد.
فلز معمول و پرکاربرد در جواهرسازی
طلا :
به جرات می توان گفت تا به امروز هیچ ماده ای همچون طلا نتوانسته قلب و ذهن افراد را درگیر خود کند. طلا به دلیل کمیابی و درخشش فوق العاده زیبایش محبوب همگان است. استفاده از طلا در جواهرسازی در زمان اسکندر مقدونی باب شد و بیش از ۱۵ قرن است که طلا به عنوان جزء لاینفک زیورآلات مورد استفاده قرار می گیرد. کار با طلا در این عرصه راحت تر از دیگر فلزات است. اساساً طلای خالص بیش از حد برای استفاده در ساخت جواهرات نرم است، به همین خاطر آن را با آلیاژهای دیگری چون مس و روی مخلوط می کنند. درجه خلوص طلا بر حسب عیار آن مورد بررسی قرار می گیرد که به شرح ذیل است :
طلای ۲۴ عیار : ۹۹.۹%
طلای ۲۲ عیار : ۹۱.۷%
طلای ۱۸ عیار : ۷۵%
طلای ۱۴ عیار : ۵۸.۳%
طلای ۱۲ عیار : ۵۰%
طلای ۱۰ عیار : ۴۱.۷%
دیگر فلزات پر کاربرد در جواهرسازی :
پس از طلا پرکاربرد ترین فلزات در ساخت جواهرات عبارتند از :
نقره، پلاتین، استیل، تیتانیوم، پالادیوم، مس و…
سنگ های پر کاربرد در ساخت زیورآلات به شرح ذیل است :
الکساندریت، یاقوت ارغوانی، آکوامارین، سیترین، الماس، زمرد، لعل، یشم، سنگ لاجورد، حجر القمر، مورگانیت، عقیق سلیمانی، اوپال، کهربا، مروارید، زبرجد، روبلیت، یاقوت سرخ، یاقوت کبود، تانزانیت، یاقوت زرد، فیروزه و…