بناهای تاریخی استان لرستان را بشناسید
بناهای تاریخی استان لرستان را بشناسید
این استان در غرب ایان قرار داره و متاسفانه از نظر بیکاری بالاترین تعداد را در ایران داره.از نظر جمعیتی در ایران ۱۳ و یه شهر پر جمعیت به حساب میاد.مرکز این استان خم آباد و بیستمین شهر بزرگ ایران.این استان یه استان کوهستانی و تقریبا همه جای اون کوه های زاگرس هستند.بلندترین رشته کوه این منطقه ، اشترانکوه و پست ترین قسمت ان الیگودرز که در جنوبی ترین قسمت استان قرار داره. توی تحقیقاتی که باستان شناسان انجام دادن متوجه شدن که این استان یکی از جاهایی ک ابتدا انسان سکونت پیدا کرده و اثر باستانی معروف این منطقهیه مفرغ باستانی که خیلی قدمت داره و معروف.لرستان از نظر تاریخی خیلی مهم و برای همین یکی از چهار بخش موزه ملی ایران کامل برای این استان گذاشته شده. شاید بگین این چهار بخش چی هستن ، این بخشها عبارتند از پیش از تاریخ ، تاریخی و لرستان ، دوران اسلامی و مهر و سکه.امروز میخوایم چند تا از بناهای تاریخی این استان زیبا را براتون معرفی کنیم تا بناهای تاریخی استان لرستان را بشناسید و در صورتی که به این استان سفر کردید از این بناها دیدن کنید.
- مسجد جامع بروجرد استان لرستان
این مسجد جزء اولین مساجد ایران و قدمتش برمیگرده به قرن دوم تا سوم هجری .توی یکی از شهرهای استان لرستان بنام بروجرد ساخته شده.این مسجد از دو نظر منحصر به فرد یکی معماری و یکی هم قدمت.این بنا در ابتدا یه آتشکده بوده و بعد به صورت مسجد ساخته شده.بین سالهای ۱۵۰ تا ۲۲ قمری ساخت این بنا شروع شده و شبستان شمالی این بنا هم یکم بعدتر یعنی حدود قرن چهارم ساخته شده.این مسجد حدود ۱۲ قرن قدمت داره برای همین طبیعی که بارها اسیب دیده وتعمیرش کرده باشن. مثلا این مسجد رد دوره های مختلف مثل سلجوقی ، صفوی و قاجاریه باز سازی شده.یه سری از قسمت های این مسجد مثل محوطه سازیش توی قرنای چهار و پنج انجام شده.
این مسجد از یه معماری منحصر به فرد تشکیل شده جزء شاهکارهای معماری ایران به حساب میاد و در آن هم میشه ویژگی های معماری اسلامی را پیدا کرد و هم ویژگی های معماری باستانی مخصوصا دوره ساسانی را دید.قسمت قدیمی تر این مسجد گنبد خانه که مردم محلی معتقد هستن قبل اینکه گنبد خانه بشه یه آتشکده بزرگ اینجا بوده. در صورتی که برای دیدن این مسجد رفتین حتما از یه راهنما بخواین تا تاریخ کلی این مسجد را و نحوه ساختمان را براتون بگه.یکی از دیدنی های این مسجد منبر اونه که چوبی و نه پله داره و طبق تاریخی که روی خودش حکاکی شده مربوط به سال ۱۰۶۸ هجری قمری.
- قلعه فلک الافلاک استان لرستان
قلعه ای تاریخی در مرکر شهر خرم اباد که بهش دژ شاپور خواست و دوازده برجی هم میگن. بالای یه تپه که مسلط به شهر و یکی از زیباترین و چشم گیرترین بناهای تاریخی و گردشگری .ساخت این قلع به دوره ساسانی میرسه و جزء آثار ملی ایران.تو زمان ساسانی یه شهر به اسم شاپور خواست میسازن و بعد خراب میشه خرم اباد بجاش میاد برا همین میگن این قلعه ممکن این قلعه همون دژ شاپورخواست باشه و تو دوره ساسانی کاربرد حکومتی و نظامی داشته.قرن شش که خرم اباد را ساختن این قلعه را به اسم قلعه خرم اباد شناختن و بعد تو دوره قاجار احتمالا بهش فلک الافلاک گفتن. این بنا توی دوره های مختلف کاربردهای مختلفی داشته ولی الان موزه ملی شده.
از ویژگی های این قلعه میشه به این موارد اشاره کرد :
- در الای صخره ایی سنگی بنا شده.
- تسلط روی کل شهر
- وجد چشمه در دامنه شمالی تپه
- نزدیک به غارهای پیش از تاریخ دره گرم خرم آباد
- نزدیک به آثار تاریخی دیگه مثل سنگ نبشته، مناره آجری، آسیاب گبری، پل شاپوری و گرداب سنگی
- سنگ نوشته ایی در استان لرستان
در مرکز شهر زیبای خرم اباد یه سنگ نبشته هست که به یه صخره طبیعی وصل بوده .این سنگ نبشته توی مسیر قدیمی شاپور خواست قرار داره.خط این سنگ نبشته خط کوفی و زبان فارسی دور تا دور ستون سنگی تحریر شده و قبلا بهش برد نوشته میگفتن. قدمت این سنگ نبشته به قرن ششم هجری قمری و دوره سلجوقی میرسه.متن این نوشته با بسم الله شروع میشه و در مورد تعدادی از احکام در مورد :
- خشش مالیات
- چراندن دام در چراگاههای شاپورخواست
- ممنوع کردن برخی سنتهای ناپسند دوره سلجوقی
این سنگ نبشته جزء آثار ملی ثبت شده.
این مناره زیبا آجری مربوط به قرن چهارم هجری قمری و قدمتش حدود ۹۰۰ سال.در جنوب خرم آباد قرار داره و کنار شهر قدیمی شاپور خواست.اگه میخواین به بالای این مناره برید باید ۹۹ پله را بالا برین. نشونه هایی مثل معماری سنگی و گچی با دیوارهای ضخیم نشون میده که در قدیم دراین منطقه کاروانسرا ، مسجد و … بوده.از سبک معماری این مناره میشه حدس زد که ساخت اون به دوره فرمانروایی دیلمیان ( آل بویه ) برمیگرده.این بنا جزء اثار ملی . کاربرد این مناره برای هدایت کاروانیان بوده.
- پل آجری در استان لرستان
اسم دیگه این پل ، پل صفوی و خود مردم به پل گپ میشناسن .این پل مربوط به دوره صفوی و جزء آثار ملی. این پل به راحتی غرب و شرق خرم آباد را بهم وصل میکنه.این پل خیلی از نظر ساخت شبیه پل خواجو و مالح اون از ملات آهک و گچ با پایه های ازجنس آجر .این پل را توی زمان شاه سلطان حسین صفوی ساختن.
مطلب بسیار خوبی بود.ممنون