عسل تقلبی
عسل تقلبی
تصور غلط و رایج در ایران این است که عسل شکرک زده، سفت شده و رسکرده را تقلبی میدونن. بعضیا هم رنگ عسل یا نحوه جریان آن هنگام ریخته شدن را نشونه شخیص میدونن.. اما عسل طبیعی و خالص را فقط میتوان در آزمایشگاههای مواد غذایی از انواع تقلبی تشخیص داد و حتی حضور بر سر کندو کمکی به تشخیص نمیکنه. تنها روشی که آن هم تا حدودی میتونه به شناخت عسل کمک کنه این که توی آب سر بریزینش. اگر قطرههای عسل حل نشد و تهلیوان تهنشین شد، عسل اصل ، اما اگر عسل در آب حل و ذرات آن به صورت رشتههایی در آب ناپدید شد، احتمال اینکه عسل تقلبی باشه هست.
دو راه تقلب در عسل
تقلب در ساخت عسل به روشهای متنوعی انجام میشه مثلاً مواد گلوکزی را در آب و شیره گیاهان حل میکنن و بهصورت عسل درمیارن یا به جای گیاه، زنبورها را با آب قند تغذیه کنن. اصولاً تقلب در عسل به دو شیوه انجام میشه:
- عسل مصنوعی: مقدار فراوان شکر معمولی را در آب حل میکنن و بعد اینکه شربت غلیظی درست شد آن را حرارت میدن و با افزودن مواد شیمیایی و رنگی حالتی شبیه به عسل درست میکنن.. در این نوع تقلب چیزی را تولید میکنن که از نظر ظاهری شبیه به عسل است ولی کاملاً مصنوعی است و هیچ زنبور عسلی در تهیه آن دخالت نداشتهاست.
- عسل تغذیه ای:در روش دوم ظرف شربت آب و شکر را جلوی کندوی زنبور عسل میزارن و زنبور به جای اینکه از گلها و گیاهان تغذیه کند از همین شربت تغذیه میکنه و این شربت را به کندو میاره و عسل را با همین آب و شربت تولید میکنه. به این نوع عسل ، عسل تغذیه ای میگن. عسل تغذیه ای اگرچه با عسل طبیعی فاصله دارد ولی مقداری از خواص عسل را دارد زیرا که زنبور عسل مقداری فعالیتهای آنزیمی روی این عسل انجام داده.